Coalitia Votez pentru Sanatate a lansat recent campania “Votez pentru Sanatate”, care isi propune sa aduca sistemul de sanatate romanesc in topul prioritatilor decidentilor politici, dar si al tuturor romanilor, in contextul alegerilor parlamentare de la sfarsitul acestui an.
Coalitia cu acelasi nume cuprinde organizatii reprezentative ale pacientilor, industriei farmaceutice, medicilor, farmacistilor si societatii civile.
„Prin campania “Votez pentru Sanatate” ne dorim sa atragem atentia ca, pentru imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania este nevoie de o strategie pe termen lung, de o abordare interdisciplinara si de o viziune integrata. Trebuie sa regandim sanatatea, avand in vedere aspectele demografice, presiunea costurilor si oportunitatile aduse de noile tehnologii. Pacientii romani au dreptul la ingrijiri medicale de calitate, la standarde europene si la nivelul momentului istoric pe care-l traiesc, iar la acest moment, statul nu le poate oferi acest lucru. Aşadar, sanatatea trebuie sa devina o prioritate reala pentru decidenti”, a declarat Dr. Marius Geanta, membru al Consiliului de Experti in cadrul campaniei ,,Votez pentru Sanatate”.
Pentru documentarea şi analizarea acestor probleme, coalitia “Votez pentru Sanatate” a utilizat o serie de studii si cercetari sociologice care radiografiaza sistemul medical romanesc in conditiile actuale, inclusiv un studiu care a evidentiat perceptiile si asteptarile romanilor cu privire la sistemul de sanatate, realizat de Local American Working Group, in colaborare cu GfK.
La nivel statistic, Romania se situeaza pe pozitii codase ale clasamentelor europene cu privire la indicatorii de sanatate, cu aproape 50% decese evitabile in sistemul de sanatate, o mortalitate generala cu 25% peste media Uniunii Europene sau o rata a mortalitatii infantile de 2,5 ori mai mare decat media UE.
Campania „Votez pentru Sanatate” isi propune sa genereze o dezbatere nationala, prin responsabilizarea decidentilor si a populatiei cu privire la nevoia acuta de transformare a sistemului medical, cu scopul final de a duce la dezvoltarea unei strategii nationale pe termen lung. Campania se va desfasura pe durata lunilor octombrie si noiembrie. (A.D.).